Smernice pri ravnanju s tkaninami

Barvne spremembe

Vsaka tkanina izgubi nekaj barve po končanem posameznem procesu. Največja sprememba v barvnem tonu se pojavi med originalno tkanino in prvič oprano. Razlog za ta pojav je dejstvo, da procesi izpiranja, čas pranja in mehansko delovanje v procesu barvanja niso enaki procesu pranja v pralnem stroju. Poleg tega lahko na materialu ostane nekaj nevezanega barvila. Sprememba barvnega tona med prvim pranjem in vsakim naslednjim je manj izrazita.

Tkanine z večinskim deležem bombaža bodo bolj spremenile barvni ton v primerjavi s tkaninami z večinskim deležem poliestra. V osnovi je bombaž šibkejše vlakno od poliestra in se zato hitreje pretrga; tako se razkrije notranji del preje z manjšo prekritostjo z barvo.

Bledenje oblačil ne izhaja nujno iz prekomerne izgube barve. Lahko je tudi posledica kontaminacije tkanine z barvo, ki  prekrije originalno barvo tkanine.

Odgovori na pogosta vprašanja

Tkanine svetlih barv naj se ne bi mešale s tkaninami temnih barv, prav tako rahlo umazana oblačila z zelo umazanimi. Preostanek barvila s temnejših oblačil ali velika količina umazanije lahko prekrijeta izvirno barvo oblačil, kadar oblačila različnih barv mešamo med seboj.

Optično belilo uporabljamo le za bele izdelke, saj se belina zmanjša, če jih kombiniramo z barvnimi. Večina današnjih pralnih sredstev za barvno perilo vsebuje optična belila, kar zvišuje potencial prekritja.

Temperature nad 85 °C negativno vplivajo na barvno obstojnost.

Pranje s klorom poslabša barvno obstojnost bombažnih tkanin, pobarvanih z barvili, ki vsebujejo žveplo, in reaktivnimi ali reduktivnimi barvili slabše kakovosti.

Ali je potrebna alkalija za učinkovito odstranitev oljnih madežev v postopku izpiranja madeža?

V kolikor ne, se bo pojavila porumenitev, ko se bodo oblačila posušila.

Ali je možno oblačilo presušiti?
Če oblačilo presušimo, se pojavi porumenitev oblačila.

Ali je boben pralnega stroja čist?

Pri umazanem pralnem bobnu se lahko pojavlja sivenje belih materialov ali potemnitev barv.