Smernice pri ravnanju s tkaninami

Mečkanje/gubanje (Operi & nosi)

Tkanine z večinskim deležem bombaža zahtevajo za zmanjšanje mečkanja in gubanja večjo pozornost kot tkanine z večinskim deležem poliestra.

Kratka oblačila, kot so majice, tunike in lažje jakne, včasih nimajo zadostne mase, da bi se lahko izognili gubanju po tunelski obdelavi. Daljša, težja oblačila so manj nagnjena k mečkanju.

Tkanine z bolj ohlapno konstrukcijo, kot je saten, so bolj nagnjene k mečkanju v primerjavi s tkaninami gostejše konstrukcije.

Mečkavost tkanin z večinskim deležem poliestra je izboljšana, v kolikor so tkanine vroče glajene pred samo izdelavo oblačil. Vroče glajenje je danes sicer zelo redko, saj proizvajalci oblačil v glavnem uporabljajo glajenja s pomočjo pare. Poravnava gub je pri tunelski obdelavi slabša kot  v primeru obeh prej omenjenih metod.

Odgovori na pogosta vprašanja

Če je pralni boben napolnjen več kot dve tretjini, se oblačila ne premikajo dovolj, kar povečuje možnost za nastanek gub.

Prehitro hlajenje pralne kopeli lahko privede do pojava gub. Temperatura hlajenja naj bi bila največ 4 °C na sedem minut.

Maksimalni tlak ekstrakcije naj bi bil 12 barov, minimalni pa 8 barov.

Presušitev oblačil povzroči gubanje izdelkov. Sušilni stroj mora biti napolnjen le do dveh tretjin svoje kapacitete, da bi preprečili mečkanje oblačil. Ohlajena oblačila je potrebno čim prej obesiti.